Blíží se Vánoce, období, kdy ve vyšší míře pečeme a jíme sladké. Na svátečním stole tradičně nechybí ani různé čokoládové sladkosti. Zatímco pro člověka je kvalitní čokoláda přínosná (obsahuje různé prospěšné látky pozitivně působící např. i na naši psychiku), psům může výrazně ublížit, byť třeba jen ve formě kousku pečiva s čokoládovou polevou.
Kakaové boby, které jsou hlavní surovinou používanou k výrobě čokolády, totiž obsahují látku theobromin, alkaloid příbuzný kofeinu, který stimuluje srdeční svalovinu a centrální nervovou soustavu. Zatímco pro člověka je theobromin neškodný, pro většinu zvířat je výrazně toxický, a to již ve velmi nízkých dávkách. U psa může lehkou otravu způsobit již 20 mg theobrominu na1 kg jeho hmotnosti, kritických pak může být již 80 mg/1 kg hmotnosti.
Obecně platí, že čím tmavší čokoláda, tím vyšší obsah kakaa, a tudíž i theobrominu. U hořké čokolády je 20 mg theobrominu obsaženo v cca 3,8 g kousku čokolády, u mléčné čokolády toto množství odpovídá zhruba 14,3 g porci. Pro malého psa vážícího 5 kg tedy toxické množství představuje kolem 20 g hořké čokolády, což je jenom pětina ze stogramové tabulky čokolády (!).
Mezi typické příznaky spojené s otravou theobrominem patří u psů zvracení, průjem, žíznivost, zvýšená srdeční frekvence a zrychlené dýchání. Začnou se projevovat 2–12 hodin po jeho pozření.
I když bílá čokoláda obsahuje theobromin jen v minimálním množství, dávat ji psovi jako pamlsek je krajně nevhodné pro vysoký obsah cukru a tuku.
Pokud máte podezření, že váš pes pozřel čokoládu, jako první pomoc můžete vyvolat zvracení. Raději ale vyhledejte pomoc veterinárního lékaře.
Bates N (2015): Chocolate toxicity. Companion Animal, 20, 579–582. doi:10.12968/coan.2015.20.10.579.